18 Kasım 2013 Pazartesi

EVCİLİK OYUNU

Çocukluğumu sokakta doyasıya oynayarak geçirdim ben. O yüzden kendimi çok şanslı görürüm. Bildiğimiz bir mahalle ve okul zamanı dışında bütün çocukların sokakta oyun oynarak geçirdiği bir mahalle.Sek sek, ip atlama, yakan top, stop,uzun eşşek, kızlarla oynadığımız evcilik oyunları, birde evden malzeme çalıp yani bildiğimiz çalmak (sanki annelerimize söylesek izin vermeyecekler...yada demek ki vermediler bizde böyle bir yol bulduk) , sokağın en tenha köşesinde ateş yapıp kek yapmak, akşamları ev oturmaları, Fatma Teyze müsaitseniz annemler akşam size oturmaya gelecek, tarif edilemez bir hazdı..Şimdi beton yığınları arasında evlatlarımızın çocukluğu, avm ler arasında sıkıştı.Bizim çocukluğumuzda sıradan bir durum olan dışarda oynamak şimdi etkinlik oldu. Ağaçların arasında gezmek, toprakla, yaprakla, çamurla bütünleşmek aktiviteler arasına girdi.
Soğuk kış günlerinde sokakta oyun oynarken akan sümük ama oyundan kendimizi alamayıp kolumuza desen yapılan sümükler...Şimdi o sümükler mikrop, pislik. Çocuklarımızın burnunda görür görmez çığlık çığlığa, - sakın sürme burnunu bir yere, sakın ağzına sürme deyip hemen paketten selpağımızı çıkarıp dezenfekte ederiz çocuğumuzu, oda yetmez birde elini yıkarız hemen.Biz o sümükleri hep kolumuza sürdük, çoğu zaman dilimizle burnumuzu temizledik, birde çok selpak yaygın değildi, annem bembeyaz yıkar ütüler cebime koyardı her gün mendilimi.3-5 kere sümüğümüzü silince zaten mendil mendillikten çıkardı. Çok mu emanet yaşadık yada biz mi doğruyu yaşadık bilemedim ama eksik büyüyor çocuklarımız.
Çocukluğumuzda 3-5 çocuk biraraya geldiğimizde eğer havada soğuksa dışarıya çıkamıyorsak oynadığımız evcilik oyunu şimdilerde OYUN KURMAK oldu. Çocuklarımıza oyun kurmayı öğretiyoruz. Önceden konu buluyoruz, materyalleri ona göre hazırlıyoruz ve başlıyoruz çocuğumuzla oynamaya.Halbu ki biz çocukkken hiç annelerimiz karışmazdı bu işe..Bizde başladık Gurur'la oyun kurma çalışmalarımıza. En son Şirinler Köyü kurduk.Şirinleri arkadaş yaptık, konuşturduk..Sonra köyü dinazorlar bastı, Şirinlerin köyü tehlikeye girdi. Nasıl kurtulacak Gurur Şirinler dedim. Elindeki oyuncaklara bakarak Anneeeee Shrek var burda.En güçlüsü Shrek der ve Shrek gelir bütün Şirinleri arkası kapalı kamyona doldurur ve götürür.Şirinler kurtulur.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder