Belki de çoğu annenin kabusu çocukların gece uyumaması, gece yarılarına kadar oturması...Anne makul bir zamanda uyumaya götürür, çocuk uyumaz bir türlü, evde bir sinir harbi yaşanır, anne uyusun bende bir nefes alayım diye bekler ama nafile o küçük yumurcak sanki annesinin bu isteğini bilir ve inadına uyumaz böyle hikayeler uzar gider.
Ben şahsen her zaman çocukların akşam en geç 09:00 da yatıp sabah erken kalkmalarından yana olmuşumdur. Ama şahsen bunu kendi oğlumda bir yaşına kadar başaramadım. 1 yaşına kadar nerdeyse sabaha kadar uyumadı benim oğlum aşırı kolik bir bebekti.7 ayından sonra kolik geçti ama her gece uyumamış olmanın verdiği alışkanlık kaldı. O kadar perişan olurdum ki hiç uyumadan işe gittiğim zamanlar olmuştur. bebeği olan bir kadın görsem hemen gece uyuyor mu diye sorardım. Artık öyle bir duruma gelmiştim ki gece 12:00 den sonra hangi kanalda ne var hepsini bilirdim. 1 yaşına geldiğinde artık bu duruma bir el atmam gerektiğini düşündüm, yıpratıcı ve yorucu geçiyordu ve bebeğimle iletişimim azalıyordu.
her zaman için uykunun 0-3 yaş için çok önemli olduğunu bilirdim araştırma yapmadan önce.Annelerimiz, büyüklerimizi çocukların uykuyla büyüdüğünü söylerdi hep.Araştırmaya başladıktan sonra anladım ki gerçekten uyku çok önemliymiş. Oğlum bir yaşını geçtiğinde uyku düzenimizi ayarlama çabalarım:
-İlk önce işe gündüz uyku saatlerini planlamakla başladım. Oğlum 1 yaşından beri günde bir kere uyur.1-3 yaş arası gündüz uyku saatimiz 2-3 saat arasında olurdu ve oğluma yeterdi bu saat.Artık üç dört aydır gündüz 1 saat uyuyor.
-Sabah kalkıp onu Gül Annesine bıraktığımda saat sütünü içer, kahvaltısını yapar ve en geç 11 gibi uykuya dalardı. Akşama kadar daha uyutmadık ilk zamanlar akşama doğru çok uykusu geldi ama oyunla falan geçiştirdik.
-Akşamları uykuya saatinden 1 yada 1,5 saat önce yemeğini yedirdim ama hafif yemekler.(çorba-muhallebi v.b.)
-En geç akşam 09:00 da uyku için odamıza gittik ve 2 saatte uyumasa (eğerki bir sağlık problemi ve sıkıntısı yoksa) odadan dışarı hiç çıkmadık. Gece uyanırsa da aynı şeyi yaptık hatta bir keresinde odanın ortasında oturduk bir saat ama odadan dışarı çıkarmadım.
-Ama en önemlisi bunları oğlumla hiç inatlaşmadan, hep konuşarak, tüm ısrarlarına rağmen sakin bir sesle uyumamızı söyleyerek yaptım.
Maalesef biz anneler bebeklerimizin beslenmesine aşırı dikkat ederken, bebeklerin büyümesi için uykunun genel olarak gerekli olduğu dışında, kaliteli ve kesintisiz gece uykusunun bebeklerin büyümelerinde ve beyin gelişiminde ne kadar önemli role sahip olduğunun farkında değiliz. Türkiye’de yapılan bir araştırmada, annelerin % 80’nin uykunun önemi hakkında bilgi sahibi olmadığını ortaya çıkmış.( Düşünürsek % 80 büyük bir rakam.)
Uyku sırasında özellikle karanlıkta melatonin hormonu salgılanıyor.(bizde de tam karanlığa çok yakındır.) Bu hormonun salgılanması bağışıklık siteminin güçlenmesinde önemli bir role sahip ve aynı zamanda hipofiz bezinin daha fazla büyüme hormonu salgılamasını sağlıyor. Uyku sırasında bebeğin çalışmayan kasları da çalışıyor ve enerji depoları yenilenir. Bebeklerin uyurken de beyinleri çalışıyor ve gelişiyor. Bebek, uyanıkken oyunda öğrendiği bilgileri uyku sırasında organize edilerek beyine kayıt ediyor ve böylece beyinde nöronlar arası bağlar oluşur ve güçlenir. Uyku süresi ve kalitesi bütün bu gelişmelerin olabilmesi için çok önem kazanır. İyi uyumuş ve dinlenmiş bir bebek, uyku öncesi depoladığı bilgileri hafızasına düzenli bir şekilde kaydetmiş olarak güne daha enerjik başlar. Böylece uyanıkken yeni şeyler öğrenmeye de istekli olur ve kaliteli oyunlar oynayabilir.
Eğer 3 yaşından sonra değişmezse biz bu işi başardık. Akşam en geç 09:00 da uyumaya güle oynaya gideriz. elimizi yıkar, dişimizi fırçalar, hikaye kitabımızı seçer ve uyumaya gideriz.10 dk içinde de mışıl mışıl uykuya dalar Oğlum..
Akşam uyku saatini planlamak ve çocuğu bu düzene alıştırmak sabır işi gerçekten sabır istiyor. İster çalışıyor olalım ister ev hanımı olalım yorucu geçen günün ardından akşam çocuğumuzu uyutup, kahvemizi çayımızı alıp 1 saat oturmak yada kitap okumak bile bizim için dünyalara bedel.
Biz oğlumuzun uyku düzenini sağlıklı bir şekilde oturttuğumuz için kendimizle övünsek te her zaman kayınvalidem ve görümcem tarafından eleştiri oklarına maruz kaldığım bir konudur.
-Biz çocukları görüyoruz gece 10 da 11 de geziyorlar.
-Bırak otursun çocuk
-Çocuk erkenden uyur mu, çokta erken
-Hiç sevemiyoruz çocuğu gibi söylemler uzayıp gidiyor.
Ben çalıştığım halde oğlumu az görmek ve az oyun oynamak pahasına bu düzeni oturtmuşsam bence bunun üzerine hiç konuşulmaması gerekir. Fakat tabiyki yukarıda uykunun önemi hakkında bahsettiğim şeyleri gelde anlat onlara....
Eminim benim gibi aynı durumu yaşayan bir sürü anne vardır. Takmayın kafanızaaaa biz büyük birşey başardık....
Akşamları çocuklarını uyutan kadınlar kayınvalidelerine karşı...)))))))))
aynı durumu yaşaıyoruz kızımla ama tek farkla...kızım uykuyu hiçbir zaman sevmedi(kesintisiz uyku).tabi uykunun faydalarını bilen bir anneyim,ancak ne yaptıysam başaramadım bu düzeni. 19 ay ayağımda salladım,sonrasında yanında uzanarak uyutmayı başardım,ancak ben yanından kalktığımda, kızımda ayakta oluyor,ne hikmetse beni hissediyor, bazen bakıyorum beni yokluyor yanındamıyım diye.şimdi 4 yaş 3 aylık ve halen birlikte yatıyoruz.gece uyutup kalkarsam, en fazla yarım saat-1 saat sonra uyanıp geliyor yanıma :( belki birgün kesintisiz uyuyacak,bunu başaracağız inşallah.sevgiler...
YanıtlaSilinşallah çünkü gerçekten dinlenmeye ihtiyacımız var..Aslında kesintisiz uykunun tadına varsa uyuyacak ama ...)))
YanıtlaSil